Rådmansgatan 8 A, 802 11 GÄVLE

Tel 026-12 46 05

Om GDPR (General Data Protection Registration)

 

Vår integritetspolicy vid hantering av personuppgifter.

 

Grunden i den nya EU- lagen är att individen ska ge sitt samtycke för att registrera personuppgifter.

 

Vi som vårdgivare Leg tdl. Maria Sjökvist AB har lagkrav som vi måste uppfylla när det gäller hantering av dina personuppgifter enligt patientdatalagen och Datainspektionen. Vi är skyldiga att föra journal som sparas i tio år efter sista anteckningen. Det finns inget krav på samtycke för att registrera personuppgifter både när det gäller allmän såväl som oral tandhälsa - allt enligt patientdatalagen.

 

Sekretess?

Vi har tystnadsplikt när det gäller din allmänna och orala tandhälsa.

 

Vilka tar del av journalen?

Eftersom vi är anslutna till Försäkringskassan skickar vi information om de åtgärder vi gör. Viss del av tandvårdskostnaderna står ju de för : ATB (allmännt tandvårdsbidrag) STB (särskilt tandvårdsbidrag) och högkostnadsskydd. Socialstyrelsen, Polisen, nationella tandhälsoregister (Region Gävleborg när det gäller barntandvård. ) får också ta del av patientjournalen utan ditt medgivande.

 

Vad gör jag om jag inte vill att mina personuppgifter ska skickas till försäkringskassan t.ex. Då har du rätt att frånsäga dig att dina personuppgifter skickas dit. Då går du också miste om både ATB, eventuellt STB och högkostnadskydd.

 

Våra leverantörer (tandteknikerlaboratorier) får också del av personuppgifter och de behöver inte heller ha ditt godkännande. De följer de lagar som finns för kontakt med oss.

 

Om du flyttar över till annan vårdgivare skickar vi dina journaler dit men bara om du ger ditt medgivande.

 

Du får ta del av dina journaler. Vi ger dig gärna en kopia om du så vill. Motsäger du dig något som står i journalen så vänder du dig i första hand till oss. Inget raderas. Vill du ändå ta bort personuppgifter vänder man sig till IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg.)

 

Inget går att radera. Våra journalprogram följer gällande patientdatalagen.

 

Då vi kallar via vykort skriver vi aldrig in ditt personnummer. När du bokar tid via webben måste du enligt lagar och förordningar uppge ditt namn, telefonnummer och/eller mejladress.

 

Datainspektion är den överordnande myndighet som skyddar dig. Dit vänder man sig om det finns något systemfel i hanteringen av personuppgifter.

 

Gävle 2018-05-25